Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı Açılıyor
Amerika Birleşik Devletleri, idam cezası uygulayan nadir ülkelerden biridir. Geçtiğimiz günlerde Alabamalı bir adam, 1988 yılında kiralık katil olması gerekçesiyle idama mahkûm edilmişti. Mahkûma, ABD tarihinde ilk kez denenecek bir yöntem uygulandı: Nitrojen gazıyla infaz.
Yetkililer, yaklaşık 40 yıl önce idam mahkûmlarını öldürmek için zehirli iğne kullanmaya başlamıştı ve o zamandan bu yana idam cezasının yasal olduğu 27 eyalette en yaygın kullanılan infaz yöntemi haline gelmişti.
2009 yılı civarında, zehirli iğneleri uygulamak için kullanılan ilaçlara erişim zorlaştı ve eyaletler, alternatif ilaçlara yönelmeye başladı. Bu değişiklik, prosedürle ilgili komplikasyonların artmasıyla ilişkilendirilmişti.
ABD’li mahkûm, 2022 yılında zaten zehirli iğne yöntemiyle idam cezasına çarptırılmış ancak yetkililerin damar yolu açamaması nedeniyle infazı ertelenmişti. Mahkûmlar üzerinde yeni ve etkili bir araç denemek isteyen ABD ise son çare olarak nitrojen gazı infazına karar vermişti.
Gaz yöntemiyle infaz deyince aklınıza hemen mahkûmun bir odaya kapatılıp gaz doldurulduğu gelmesin. Zira bu süreçte mahkûma, solunum maskesi aracılığıyla nitrojen gazı verilmiş. Bu işlem sırasında da tahmin edersiniz ki infaz kararı verilen kişi, yatağa bağlanıyor.
Nitrojen hipoksisi olarak da adlandırılan bu durum, kişiyi sadece nitrojen solumaya zorlayarak vücut fonksiyonlarını sürdürmesi için gereken oksijenden mahrum bırakıyor.
Gaz yöntemiyle yapılan bu idamın insani olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunuyor. Bazı yetkililer, kişinin işlemden kısa bir süre sonra bilincini kaybedeceğini ve bunun diğer infaz yöntemlerinden daha insani olduğunu söylüyor ancak bu konuda birçok farklı görüş ve endişe bulunuyor.
Bazı doktorlar, bir kişinin yüksek konsantrasyonda nitrojen gazına maruz kaldığında bilincini kaybedip kaybetmeyeceğini ya da ne zaman kaybedeceğini tam olarak belirleyemediklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca, infazdan önce mahkûma maskenin yeterince sıkı sabitlenmemesi durumunda oksijenin içeri sızabileceğini ve bu durumun ölümü uzatabileceğini belirtmişlerdir.
Birleşmiş Milletler uzmanları, nitrojen gazı infazının işkence teşkil edebileceği konusunda endişe duyduklarını ifade etmişlerdir. Bu nedenle, bu sürecin acılı olup olmadığı henüz kesin değil ve gelecek süreçlerde daha fazla bilgi ortaya çıkacaktır.
Yorum Yaz